Stråh Handelsträdgård

Logo@2x

Även i år driver vi upp sommarblommor i vårt växthus! Pelargoner, petunior och lobelia i både krukor och amplar. Det är ett tidskrävande arbete då allt görs på "gammaldags sätt" men i gengäld får vi vackra och kraftiga blommor. I år kommer ni att hitta några nya sorter i vårt sortiment!

Nu står hela växthuset fullt med sticklingar på tillväxt, det är det första som möter oss när vi kommer in genom dörren varje dag! En härlig känsla sprider sig i kroppen när man får gå där och mysa med en kaffekopp i handen. En lite trött känsla kan sprida sig i ryggen när alla sticklingar ska knoppas, plockas och pysslas med..

Det är ett gediget arbete att utföra och vi gör allt för hand. Innan sticklingarna kommer hem så förbereder vi växthuset med lumpmattor på borden, fyller alla krukor och amplar med jord och täcker in dem så att fukten bibehålls. När sticklingarna kommer så sätter vi dem i krukor och amplar, radar ut rätt antal på rätt bord. Allt görs för hand, så det tar sin lilla stund! Nu står de där och ska rota sig, vilket för oss innebär att dagligen kontrollera så att de är tillräckligt fuktiga (inte för torra och inte för våta) och att temperaturen är rätt. I det här skedet ska också alla blomknoppar plockas bort så att kraften sätts på att rota sig och inte på att blomma. När sticklingarna rotat sig och tillväxten tagit fart, då ska de toppas för hand (istället för att retarderas med kemiska medel) så att de blir kraftiga plantor. Än är det mycket arbete kvar innan de är tillräckligt stora och fina för att plockas fram till försäljning!

Alla våra sticklingar är planterade i Rölundas yrkesodlarjord, den optimala jorden för växter som behöver prestera mycket under en säsong. Yrkesodlarjorden finns givetvis också till försäljning i butiken, 50 l för 12€.

Tidigare nyhetsinlägg

Planteringslådor med långtidsbevattning

Nu finns planteringslådor med långtidsbevattning att köpa hos oss! De lämpar sig utmärkt för tex gravar. Lådorna är miljövänligt tillverkade och 100% återvinningsbara. De minimerar den totala vattenförbrukningen, gödslingsbehovet samt urlakning av mark i och runt gravplatsen. Givetvis minskar också skötselbehovet enormt!

Läs mer »

Biokol-en fantastisk jordförbättrare

Sedan urminnes tider har man använt träkol för att förbättra jordens egenskaper. Träkol bryts inte ner utan ligger kvar i jorden i många hundar år. Kolen har en förmåga att lagra såväl vatten som näring tills växten behöver det. Genom användning av träkol som jordförbättring åstadkommer man även en lagring av luftens koldioxid i marken. Storskalig användning har därför en positiv påverkan på såväl växtligheten som klimatet. Biokol är en blandning av träkol och hönsgödselkompost. Biokol används för allmän jordförbättring av ler- och sandjordar. Hos oss hittar ni Rölundas Biokol, 40 l, för 14€. Välkomna!

Läs mer »

Gerd berättar om sitt projekt i Ålands radio!

Idag har Anki från Ålands radio besökt Gerd i hennes köksträdgårdsprojekt. Missade ni det i morse så kan ni lyssna på det här! Gerd pratar om sina favoritämnen, anläggning, jordförbättring och sina visioner.   https://alandsradio.ax/gomorron/gerd-har-vision-optimala-kokstradgarden

Läs mer »

Årets frön är här!

Nu har vi Nelsons frösortiment och ekologiska fröer i butiken! Det finns även drivhus, briketter, jordtermometrar och andra tillbehör. Givetvis även Rölundas såjord!

Läs mer »

Stolta återförsäljare av Lilldal 2:10

Lilldal 2:10 är ett koncept som förenar ett konkret behov av praktiska och hållbara arbetskläder med stil och estetik. Visionen är att genom smart design skapa trädgårdskläder som känns självklara att bära vare sig man arbetar i trädgården eller inte.

Läs mer »

LÖKARNA ÄR HÄR!!

Årets lökar är här! Narcisser, tulpaner, Kejsarkrona (som både rådjur och sorkar skyr, perfekt!), amaryllisar, kungsängslilja, snödroppar, krokusar och många fler. Välkomna in och frossa loss bland lökarna! Vardagar 10-17 Lördag 10-14  

Läs mer »