Stråh Handelsträdgård

Logo@2x

Att vattna i torkan?

När det är så här extremt torrt och varmt så måste vi hjälpa våra trädgårdar lite på traven samtidigt som vi måste vara rädda om våra vattennivåer.

Marken är hård och torr, så även om vi drar ut vattenslangen med god vilja så rinner vattnet bara iväg på ytan. Det blir ingen fukt ner i jorden. Vad som behövs är att vattnet måste få droppa långsamt ner, endast då fuktas jorden neråt så att det gör nytta för växterna. Man får prioritera lite, kan jag tycka. Gräsmattan är ”fulgul”, men den kommer att repa sig när hösten, och förhoppningsvis regnet, kommer. Hos mig får gräsmattan vara fulgul, helt enkelt. Jag är mer rädd om sådant som är nyplanterat, men även där prioriterar jag. Perenner får betydligt mindre vatten. Tänker då att de inte är så dyra att ersätta, dessutom förändrar jag alltid mer eller mindre i perennarabatterna varje år. Gräver upp, flyttar, byter ut.. Men mina träd, som har en betydligt längre livslängd också, är jag mycket mer rädd om. Nytt för i år är ett äppelträd och två sibiriska korkar. Där har jag valt att använda bevattningssäckar, dem fyller man med vatten (75 l är det i mina) och så droppar det sakta ur dem, så jorden verkligen blir våt. Jag hörde också om någon som använt en vattendunke (sån campingtyp, med kran på) där man försiktigt vridit upp kranen så pass mycket att det bara droppar ur den. Tyckte jag var rätt smart! Blir lite samma princip som sådana ”semestervattnare” som man kan använda till krukväxter.

Droppbevattning med slang rekommenderar jag till dem som planterat häck under våren. Det är nog det absolut smidigaste och mest tidsbesparande sättet att vårda sin häck. Droppbevattning i växthuset och köksträdgården är en dröm jag har, för där går det åt några timmar varje dag! Jag drömmer vidare om den, kanske till nästa år..

Purpurkatalpan står i kruka och växer till sig. Den hoppas jag få njuta av många år, så den har givetvis fått ganska mycket omsorg. Med sina fantastiska färger är den det första jag möts av varje morgon när jag går ut och givetvis då det sista jag ser varje kväll jag går in. De sista veckorna har jag vaktat den noga efter att den visade sina knoppar. Jag har följt dem varje dag och igår levererade den, fantastiskt!

/Sofie

Läs också:

Bio Balans

Nu hittar du Bio Balans hos Stråh! Bio Balans är ett naturligt medel för gödning av rosor, klematis, pioner mm. Stärker även dina krukväxter! Bio Balansen bidrar till en frisk och fräsch jord som också blir motståndskraftig mot tex svampangrepp.

Läs mer »

Fantastisk fjärilsväxt!

Buddlejan, Fjärilsbusken eller Syrenbuddleja som den också kallas, har kommit i blom! Finns i vitt, rosa, blått och en mörkt lila. Snabbväxande buske med upprätt växtsätt och bågböjda grenar. Blir ca 2 m hög och lika bred. Smala silvergröna blad har den och blomklasarna är 20-30 cm långa. Blommar i juli-augusti. Den trivs i ett soligt skyddat läge, på varm, näringsrik och mullrik jord. På våren beskär man den ner till frisk ved.

Läs mer »

Purpurkatalpa

Även om det är vårt första år på Stråh, så tycker vi ändå att vi har lite ”nyheter”. Som Purpurkatalpan, Catalpa x erubescens. Helt fantastisk med sina nyutslagna mörkt purpurfärgade blad!

Läs mer »